Теодора Цончева

Теодора Цончева е българска поп певица и автор на песни. През последните две години е един от най-разпознаваемите влогъри в България – тя има над 80 000 последователя, а видеата в канала й са гледани над 10 милиона пъти. Именно възможността да достигне до повече хора провокира Теодора Цончева да засегне и една по-сериозна тема. Това е проблемът, който според нея води по пътя на  унижението и самоунищожението на други хора, а именно „хейта“.

„Ние сме огромни хейтъри, живеем в страшни времена. Привидно всичко е наред, нямаме проблем, живеем цивилизовано, но всъщност животните са много по-мъдри от нас. Нямам предвид хейт коментарите в интернет, а открития хейт, с който всички се сблъскваме в училище, в работата и на всички места, които посещаваме. Отговорността е наша. Ние сме причината да живеем в хубав или лош свят, всеки един от нас е частичка от цялото. Не искам да съм сляпа – да се смея, когато не е смешно и да си затворя очите, когато дете се самоубива, защото го хейтват или просто го хейтват защото е готино“, споделя с последователите си певицата Теодора Цончева.

Видеото с това послание, което вече се превръща в лична кампания на певицата има за цел да провокира хората да живеят с повече любов около себе си. Тя призовава всеки, който подкрепя нейната инициатива да използва #NOHATELAND в социалните мрежи, за да разпространи идеята за отговорността, която носим към другите и да напомни, че думите не са толкова силни, колкото действията, но могат дълбоко да ни нараняват или да ни правят щастливи – от нас зависи.

Какво още има да каже Теодора Цончева за нейната лична кампания #NOHATELAND – нетърпеливи сме да разберем на 27 октомври по време на събитието TEDxVUZF!

 

Детелина Смилкова

Детелина Смилкова е специалист с експертиза в образованието и човешките ресурси. Тя е вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) – първото специализирано висше училище в България в областта на финансите, застраховането, бизнеса, мениджмънта и маркетинга. През 2015 година е избрана за председател на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора, в която членуват над 850 компании и има над 2800 членове. През 2017 е избрана за  съпредседател на комитет “Образование” към Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/, най-голямата работодателска организация на бизнеса в България. Специалист e по управление на проекти и иновации в организацията.  Носител е на различни награди. През 2012 г. списание „BG Business Review“ я отличава за принос в развитието на образованието в България.

Според нея съвременните млади хора, т.нар. „милениали“,  са много различни. Те не познават телефона с шайба, не познават радиоточката и обществото трябва да осъзнае, че времето за задържане на тяхното внимание е много по-кратко. С тях трябва да се работи интерактивно, а най-важното нещо, на което трябва да бъдат научени като поколение, е справянето с несигурността. За тях е характерно постоянното усвояване на нови знания и умения, ученето през целия живот. Житейският цикъл вече не е линеен – раждаш се, учиш, работиш, пенсионираш се. Днес хората учат, работят, почиват, сменят типа работа, пътуват, работят по проекти и правят още десетки неща – динамиката е много по-голяма.

Енергична, харизматична и много вдъхновяваща, Детелина Смилкова истински вярва в младите хора и всекидневно работи, за да им помага да се развиват. Какво е подготвила за TEDxVUZF, ще разберем на 27 октомври!

 

Николета Попкостадинова и Надя Здравкова

Николета Попкостадинова и Надя Здравкова са майки на общо три момичета, завършили са Журналистика в Американски Университет в България, работили са във водещи български и чужди медии, рекламни агенции и големи IT компании.

Те стоят зад Loveguide – платформа за здравно и сексуално образование за деца между 11 и 17 години.  Подходът на Loveguide е да говори честно, приятелски и на разбираем език с тийнейджърите по всички теми, свързани със съзряване, промени в пубертета, връзки, секс, безопасен секс, предпазване от забременяване и сексуално предавани инфекции и много други. Проектът стартира през 2015 година и целта му е да се преброи с негативните статистики, според които България е на едно от първите места в света по сексуално предавани болести и тийнейджърски бременности.

Чрез своя YouTube канал Loveguide достига всяка седмица до над 20 хиляди момичета и момчета. “Даваме полезни съвети на децата за това как да бъдат здрави и да познават телата си, как да изграждат искрени и пълноценни връзки, да отстояват границите си, да бъдат толерантни към различните и отговорни в отношенията си с околните,” разказват Николета Попкостадинова и Надя Здравкова от екипа на Loveguide. Те провеждат и часове по здравно образование в училища в цялата страна, както и обучения на тийнейджъри по метода ‘връстници обучават връстници’.

“Вярваме, че разговорите по тези теми могат и трябва да започнат от най-ранна детска възраст и да се работи превантивно, а не да гасим пожари постфактум, когато децата вече имат изградени, често погрешни, представи от интернет, порното или (по-големи) приятели,” споделят още Loveguide, които за последните 2 години са се срещнали с над 5000 български тийнейджъри и ежедневно отговарят на десетки техни въпроси в социалните мрежи.

През 2014 г. Loveguide се класира в челната петица на конкурса “Промяната” на “Нова броудкастинг груп” и фондация Reach for Change Bulgaria. Loveguide е Проект на годината на фондация „Лале“, има и награда „Новатори в образованието“. Два пъти е номиниран за „Човек на годината“ на Български хелзински комитет.

Николета и Надя имат близо 20 години опит в областта на комуникациите и благодарение на това форматът на Loveguide се оказва изключително успешен. Тяхната най-голяма сила е да преведат сухото, сложно и неразбираемо за учениците съдържание от медицинската литература на достъпен и интересен за тях език, без да бъдат вулгарни или цинични, какъвто е езикът на улицата.

Николета Попкостадинова завършва Журналистика в Американския университет в Благоевград. Работи във в.“Капитал“, а нейни публикации може да срещнете в издания като Balkan Insight (водеща онлайн медия за новини от Западните Балкани), EU Observer, Der Standard, Le Monde Diplomatique, Allgemeine Zeitung, Eurozine, Businessweek, Future Challenges и други. По-късно завършва магистратура в Амстердамския университет, работи в Холандското национално радио и въпреки че има възможност да остане и да се развива там, избира да се върне в България. Като основател на Loveguide – платформата за здравно и сексуално образование на тийнейджъри на фондация „Лърн“, Николета попада в класацията на Дарик радио – „40 до 40“ като един от 40-те млади българи, които променят статуквото, пълни са с идеи, мислещи и креативни са и носят предприемачески дух и в класацията Десетте най-изявени личности в България на JCI в категорията Принос към децата, световния мир и човешките права.

Преди да започне да се занимава със социално предприемачество, Надя Здравкова е била творчески директор и копирайтър в рекламна агенция, журналист и преводач. Обича да пише, да кара ски и да се запознава с нови хора, за да има храна за нови истории. Някои от старите й истории може да намерите в „Пощенска кутия за приказки“. Вярва, че споделянето е всичко и че най-голямата сила на хората са думите. Надява се Loveguide да вдъхнови повече хора да бъдат открити и честни по темите за любовта, отношенията, връзките и секса.

 

Галя Щърбева и Лора Крумова

Галя Щърбева и Лора Крумова са сред най-разпознаваемите и харизматични лица в родния телевизионен ефир. Те имат близо 20-годишен опит в журналистиката и за това време са научили, разказали и показали стотици истории. Запознават се в началото на своята кариера, когато са едва на 19-20 години и оттогава се радват на едно истинско и вдъхновяващо приятелство.

Те винаги са били в полезрението хората. Какво е да бъркаш докато растеш и всичко това да е видимо за външни очи, да има коментари за теб, както и постоянни очаквания? Галя Щърбева и Лора Крумова разказват за уроците, които са научили през годините от професията, която ги отваря към света, разрушава бариерите, прави ги по-открити и им помага да опознаят себе си. Какво ще споделят двете телевизионни водещи – нетърпеливи сме да разберем на 27 октомври по време на събитието TEDxVUZF!

Галя Щърбева и Лора Крумова са автори и продуценти на редица документални филми. Заедно работят по национални кампании и обучения за развитие на гражданското общество и свободата на словото. Двете приятелки съвместно с Петко Гюлчев основават Медийна академия „Българион“ и създават магистратура по „Журналистика, продуцентство и финанси“ – единствената изцяло практически ориентирана програма в България, която помага на младите хора да се развиват и реализират в сферата на журналистиката и продуцентството.

Галя Щърбева от 2017г. е автор в сутрешния блок на Нова телевизия „Събуди се“. В периода 2014-2017г. е автор, водещ и продуцент на публицистичното предаване „Комбина“. От 2009г. до днес е автор и продуцент на редица документални филми, печелили награди на български и европейски фестивали. Работи в Нова телевизия от 1999 г. като журналист, водещ на централните новини и продуцент на „Темата на Нова“. Завършила е “Финанси” и “Икономическа журналистика”. През 2011 г. завършва курс по режисура и продуцентство към Лондонската Филмова Академия. Участва в програмата за специализация на Държавния Департамент на САЩ.

Лора Крумова е водещ на неделния сутрешен блок на Нова телевизия „Събуди се“ от 2017г. В периода 2014-2017г. е автор, водещ и продуцент на публицистичното предаване „Комбина“, което се излъчва по Нова телевизия. От 2010 до 2014 г. е автор и водещ на предаването „Тази събота” и „Тази неделя” в bTV. В Нова телевизия работи от 2001 година, в началото като външнополитически репортер, а от 2005 до 2009г. е автор и водещ на сутрешния блок „Здравей, България“. От 2009г. до днес е автор и продуцент на документални поредици, излъчени в “Темата на Нова” и “Наблюдател” на Тома Томов, сред които “Беслан”, “Лекарски грешки”, „Либия – Процесът”, „Ататюркия” и много други. Завършила е “Журналистика” с профил “Външна политика”. В периода 2003-2004г. специализира в Arizona State Univesity, Walter Cronkite School of Journalism.

 

Веселин Долмов-Арсен

Веселин Долмов-Арсен вярва в чудеса и те му се случват всеки ден. Неговото истинско призвание е да прави хората щастливи и това се потвърждава от факта, че в неговата компания няма как да не се усмихвате широко!

Вълшебство, магия или илюзия… какво ни е подготвил Арсен, ще разберем на 27 октомври!

Веселин Долмов, познат с артистичния псевдоним Арсен е един от най-талантливите млади илюзионисти в България. Първите му срещи с магичното изкуство са, когато е едва на 5-6 години, а причината е, че вижда по телевизията спектакъл на Астор, Ирко и Орфи. Астор разкрива няколко фокуса и тогава все още малкият Веселин Долмов-Арсен запомня всичко. По-късно измайсторява сам нужният реквизит за фокуса и вече показва гордо магическите трикове, които е научил. Дотогава обаче той все още няма амбицията да стане фокусник, а футболист. През 2007 година Арсен завършва гимназия във Варна и се отказва от футбола поради контузия. Започва работа на кораб, където аниматора на кораба забелязва артистичността му и го прави свой помощник. Тогава Арсен за първи път използва фокусите, които е научил от детството за да забавлява гостите на кораба. Той бързо се превръща в любимец на публиката и на колегите си.

След като се завръща в България, случайна среща с фокусник в София му дава много силен заряд и още по-голяма привързаност към фокусите. Година по-късно започва курсове по актьорско майсторство и паралелно с това изучава фокуси и манипулации от книги и интернет. Запознава се с Корли – един от най-известните български манипулатори и взима няколко професионални урока. Не след дълго Арсен се запознава и с Астор, който го кани да работи в ресторанта му, за да придобива опит на сцена. Няколко месеца по-късно участва в „България търси талант“ и става популярен, достигайки четвъртфиналите в предаването. След това участва и в „Разсмей Слави“, където достига до финалния етап на шоуто.

Арсен заминава за Гърция, където представя България на фестивал в Солун със своите колеги и печели първата си награда. Астор лично го поздравява и му предвещава голям успех, тъй като вижда любовта му към магията. След фестивала в Гърция, Арсен става ученик на Астор и натрупва богат сценичен опит, взимайки участие във фестивали в Гърция, Сърбия, Словения, Македония, Румъния, Германия и други. Носи в България редица престижни награди.

Арсен впечатлява и с многото призове в сферата на магичните изкуства. През 2010 година участва в 7-ми Балкански магически фестивал като печели 2-ро място в категория „General magic“ (обща магия). През 2011 година получава „Специална награда“ от Национален преглед на българската магия и Съюз на българските илюзионисти, както и 2-ро място на 8-ми Балкански фестивал в Белград. През 2012 година получава специална награда в най-престижната категория „Манипулации“ от Съюза на илюзионистите в България, през същата година участва във фестивал в град Скопие, организиран от NMAM и печели първото място. През 2013 година в Габрово печели втората награда за манипулации на „Златна котка“, както и специалната награда на журито. Отново през 2013 година на 1-ви април печели за трети пореден път специална награда от Съюза на илюзионистите в България. През 2014 година печели и награда за Best close up act на magic cathering на GOLDEN CAT GABROVO, а през 2016 година получава специална награда от IBM (international brotherhood of magicians), което е най-голямото братство на магове в света.

 

Биляна Панталеева

Биляна е истински вдъхновител по призвание – вярва в силата на думите, съчетани с правилните действия в точния момент. Тя подкрепя младите хора, които среща по пътя си, дава ценни съвети и най-важното – истински вярва в доброто у хората.

Усмивката й заразява, публиката винаги е очарована от нейната харизма, а след разговор с нея човек се чувства зареден и поглежда с други очи на живота! Какво ни е подготвила Биляна Панталеева – нетърпеливи сме да разберем на 27 октомври по време на събитието TEDxVUZF!

Биляна Панталеева е бизнес обучител, управител на “Ойро Ивент” и основател на благотворителна инициатива “Бъдители”, която има за цел да вдъхновява и мотивира младите хора в училищата и университетите.

Биляна завършва бакалавърска програма по специалността “Икономика на търговията”, след което изучава магистратура “Управление и развитие на човешките ресурси”. Паралелно посещава колеж по интегрално образование “Философия на успеха – управление на познанието”. Тя е сертифициран обучител по професионално обучение на възрастни в ЦПО. Панталеева има дългогодишен професионален опит, включително и на ръководни позиции в областта на човешките ресурси, обученията, продажбите, маркетинга, логистиката, спедицията, митническото обслужване и товарния транспорт. Тя разработва и провежда обучения по Soft Skills (личностни умения), търговски умения, успешни взаимоотношения с клиенти, провеждане на преговори и договаряне, които са изцяло съобразени с потребностите на фирмите. Биляна е гост-лектор в университети. Работи и съвместно с организации по проекти, насочени към образованието, предприемачеството, професионалното ориентиране и развитието на млади таланти, както и стартиране на бизнес идеи (Start-Up).

Твърди, че зад всяка успяла организация стоят активни търговски умения, ефективно управление на връзките и комуникациите с клиенти, както и създаването на партньорски отношения от типа “Печеля – Печелиш”. Биляна има авторски статии и интервюта в бизнес списания. През последните години активно подпомага образователния процес и е сред най-полезните и мотивиращи лектори, които студенти и ученици оценяват.

Като бизнес дама е убедена, че образованието има нужда от синхронен процес с работещия бизнес – “За да станат децата удовлетворени личности с квалификация и професия е необходимо да им се подаде ръка с реални примери, мотивация, личен успех, умения за мислене и подкрепа. Младите личности имат нужда от Бъдители – хора, които обожават работата си и действат не защото трябва, а защото са избрали да желаят – това са тези, които те вдъхновяват с позитивната страна на реалността и зареждат околните”.

Омъжена, с три деца в свободното си време Биляна обича да е с тях, да спортува, да чете книги, да пътува, да твори кулинарни вкусотии и през последните години има засилен интерес в областта на фотографията.

 

Андрей Ходкевич

Андрей Ходкевич е архитект, осмелил се да търси нови хоризонти в дигиталната епоха. Млад, амбициозен и вдъхновяващ, той ще отвори очите ни за един напълно нов свят! Какво ни е подготвил, ще разберем на 27 октомври по време на TEDxVUZF!

Андрей Ходкевич е архитект, изследовател и съосновател на “Ephemera”. През годините си на изучаване на взаимодействието между технологиите на 21 век и архитектурата, той развива идеи и концепции с международни награди и публикации. След дипломирането си от „Politecnico di Milano” той се отдава на изследването на нови възможности и перспективи за архитектура в дигиталната епоха.

През 2015г. Андрей е лауреат в най-престижния европейски конкурс за архитекти под 40 години – Europan. Съосновател е на Epistark, стартъп разработващ апликации за добавена и виртуална реалност в строителния сектор. През последните 8 години е част от екипа на водещото българско архитектурно бюро – Aedes Studio. Участник е в успешната кандидатура на холандския град Лееуварден за Европейска столица на културата през 2018г.

 

Борислава Крендева

Борислава е най-добра в това да помага на хората да преОткрият себе си и безспорно е една от най-вдъхновяващите личности, които сме срещали! Какво ще сподели тя с аудиторията на TEDxVUZF – ще разберем на 27 октомври!
 
Борислава Крендева е психолог повече от 15 години, през които е имала досег до стотици житейски истории, ако не се броят кандидатите за участие в риалити формати. През последните 10 години е била част от екип психолози, осигуряващ подбора и психологическата поддръжка на участниците за най-големите телевизионни риалити продукции в България. Веднага след дипломирането си през 2001г. Борислава започва своята практика като консултант на телефонна линия за жени, деца и юноши, преживели насилие, където работи над 5 години. За последните 10 години развива уменията си като онлайн психолог в сайт за психологическа подкрепа.
 
Понастоящем Борислава консултира психологически в онлайн формат, както и в частния си кабинет, също така е автор и водещ на тренинги за голяма обучителна организация. Има множество публикации в различни медии, води собствена рубрика, която носи завладяващото име „Душевна работилница с Борислава“ и участва в различни проекти като външен консултант.
 
Въпреки значителния си професионален опит и десетките проекти зад гърба си, Борислава е научила най-важното за човешката психика не от лекциите и учебниците, а от самите хора – те са нейните учители и вдъхновение.
 
Тя споделя с нас мисълта на един голям писател: „Ако се построи къща на щастието, най-голямото помещение ще е чакалнята”. Според нея това изречение много добре илюстрира проблема на повечето хора – отлагането на живеенето. Да бъдем центрирани „тук и сега” не е просто клише, а точно онази съставка, за която питат всички, които търсят щастието – тя е базова в рецептата за пълноценен живот. Обичайно хората „телепортират” себе си или в миналото, където тънат до гуша, или в мисълта за „…когато някой прекрасен ден…”. Няма как да си разположил себе си в несъществуваща времева перспектива и да имаш контрол над живота си. За да бъдеш щастлив, вече трябва да си щастлив. Това е и ”голямата борба” на терапията за психолозите – да върнат хората в настоящето. Опитът да се вгледат не само в липсите и дефицитите, но и в наличностите, помещаващи се в „складовете” на техните животи. Реално това което имаме „тук и сега” (без значение малко или повече), е единственият ни на разположение „капитал” за инвестиция в бъдещето.

Доц. д-р Наталия Футекова

Доц. д-р Наталия Футекова е управляващ съдружник в една от водещите български компании за разработка на бизнес софтуер и член на управителния съвет на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ). Тя съчетава успешно предприемаческата кариера в сферата на технологиите с академичната и научна дейност, както и с активното си участие в образователни и други обществени каузи. През октомври 2016г. е наградена за „Академични постижения или лидерство“ от Junior Chamber International – България и получава номинация за международния формат TOYP. Основател е на ERP Academy – иновативен проект на водещи фирми от ERP бранша в България, които заедно целят да направят висшето образование по-адекватно спрямо реалните нужди на бизнеса и да помогнат на бъдещите кадри да са максимално подготвени за пазара на труда в сферата на бизнес софтуера.

Според нея високите обороти на съвременния свят, в който луксът и печалбата са основен социален показател за успех, младите хора все по-често губят връзката със себе си и реалния живот. Водени от този пример, налаган в обществото, съзнателно или не, те подхранват своето желание да бъдат повече от другите. Издигайки изкуствената красота, популярността и властта над другите в култ, все повече забравяме, че истинското щастие и удовлетвореност идват когато сме в хармония и баланс със себе си.

Какво ще сподели Наталия Футекова пред аудиторията на TEDxVUZF, ще разберем на 27 октомври!

TEDxVUZF ще Ви срещне с лектори, които ще представят теми в областите на образованието, бизнеса, човешките ресурси, психологията, журналистиката, сценичните изкуства, илюзионното изкуство и виртуалната реалност.