Лекторите: Борислава Крендева

Борислава е най-добра в това да помага на хората да преОткрият себе си и безспорно е една от най-вдъхновяващите личности, които сме срещали! Какво ще сподели тя с аудиторията на TEDxVUZF – ще разберем на 27 октомври!
 
Борислава Крендева е психолог повече от 15 години, през които е имала досег до стотици житейски истории, ако не се броят кандидатите за участие в риалити формати. През последните 10 години е била част от екип психолози, осигуряващ подбора и психологическата поддръжка на участниците за най-големите телевизионни риалити продукции в България. Веднага след дипломирането си през 2001г. Борислава започва своята практика като консултант на телефонна линия за жени, деца и юноши, преживели насилие, където работи над 5 години. За последните 10 години развива уменията си като онлайн психолог в сайт за психологическа подкрепа.
 
Понастоящем Борислава консултира психологически в онлайн формат, както и в частния си кабинет, също така е автор и водещ на тренинги за голяма обучителна организация. Има множество публикации в различни медии, води собствена рубрика, която носи завладяващото име „Душевна работилница с Борислава“ и участва в различни проекти като външен консултант.
 
Въпреки значителния си професионален опит и десетките проекти зад гърба си, Борислава е научила най-важното за човешката психика не от лекциите и учебниците, а от самите хора – те са нейните учители и вдъхновение.
 
Тя споделя с нас мисълта на един голям писател: „Ако се построи къща на щастието, най-голямото помещение ще е чакалнята”. Според нея това изречение много добре илюстрира проблема на повечето хора – отлагането на живеенето. Да бъдем центрирани „тук и сега” не е просто клише, а точно онази съставка, за която питат всички, които търсят щастието – тя е базова в рецептата за пълноценен живот. Обичайно хората „телепортират” себе си или в миналото, където тънат до гуша, или в мисълта за „…когато някой прекрасен ден…”. Няма как да си разположил себе си в несъществуваща времева перспектива и да имаш контрол над живота си. За да бъдеш щастлив, вече трябва да си щастлив. Това е и ”голямата борба” на терапията за психолозите – да върнат хората в настоящето. Опитът да се вгледат не само в липсите и дефицитите, но и в наличностите, помещаващи се в „складовете” на техните животи. Реално това което имаме „тук и сега” (без значение малко или повече), е единственият ни на разположение „капитал” за инвестиция в бъдещето.
 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *