Лекторите: Николета Попкостадинова и Надя Здравкова

Николета Попкостадинова и Надя Здравкова са майки на общо три момичета, завършили са Журналистика в Американски Университет в България, работили са във водещи български и чужди медии, рекламни агенции и големи IT компании.

Те стоят зад Loveguide – платформа за здравно и сексуално образование за деца между 11 и 17 години.  Подходът на Loveguide е да говори честно, приятелски и на разбираем език с тийнейджърите по всички теми, свързани със съзряване, промени в пубертета, връзки, секс, безопасен секс, предпазване от забременяване и сексуално предавани инфекции и много други. Проектът стартира през 2015 година и целта му е да се преброи с негативните статистики, според които България е на едно от първите места в света по сексуално предавани болести и тийнейджърски бременности.

Чрез своя YouTube канал Loveguide достига всяка седмица до над 20 хиляди момичета и момчета. “Даваме полезни съвети на децата за това как да бъдат здрави и да познават телата си, как да изграждат искрени и пълноценни връзки, да отстояват границите си, да бъдат толерантни към различните и отговорни в отношенията си с околните,” разказват Николета Попкостадинова и Надя Здравкова от екипа на Loveguide. Те провеждат и часове по здравно образование в училища в цялата страна, както и обучения на тийнейджъри по метода ‘връстници обучават връстници’.

“Вярваме, че разговорите по тези теми могат и трябва да започнат от най-ранна детска възраст и да се работи превантивно, а не да гасим пожари постфактум, когато децата вече имат изградени, често погрешни, представи от интернет, порното или (по-големи) приятели,” споделят още Loveguide, които за последните 2 години са се срещнали с над 5000 български тийнейджъри и ежедневно отговарят на десетки техни въпроси в социалните мрежи.

През 2014 г. Loveguide се класира в челната петица на конкурса “Промяната” на “Нова броудкастинг груп” и фондация Reach for Change Bulgaria. Loveguide е Проект на годината на фондация „Лале“, има и награда „Новатори в образованието“. Два пъти е номиниран за „Човек на годината“ на Български хелзински комитет.

Николета и Надя имат близо 20 години опит в областта на комуникациите и благодарение на това форматът на Loveguide се оказва изключително успешен. Тяхната най-голяма сила е да преведат сухото, сложно и неразбираемо за учениците съдържание от медицинската литература на достъпен и интересен за тях език, без да бъдат вулгарни или цинични, какъвто е езикът на улицата

Николета Попкостадинова завършва Журналистика в Американския университет в Благоевград. Работи във в.“Капитал“, а нейни публикации може да срещнете в издания като Balkan Insight (водеща онлайн медия за новини от Западните Балкани), EU Observer, Der Standard, Le Monde Diplomatique, Allgemeine Zeitung, Eurozine, Businessweek, Future Challenges и други. По-късно завършва магистратура в Амстердамския университет, работи в Холандското национално радио и въпреки че има възможност да остане и да се развива там, избира да се върне в България. Като основател на Loveguide – платформата за здравно и сексуално образование на тийнейджъри на фондация „Лърн“, Николета попада в класацията на Дарик радио – „40 до 40“ като един от 40-те млади българи, които променят статуквото, пълни са с идеи, мислещи и креативни са и носят предприемачески дух и в класацията Десетте най-изявени личности в България на JCI в категорията Принос към децата, световния мир и човешките права.

Преди да започне да се занимава със социално предприемачество, Надя Здравкова е била творчески директор и копирайтър в рекламна агенция, журналист и преводач. Обича да пише, да кара ски и да се запознава с нови хора, за да има храна за нови истории. Някои от старите й истории може да намерите в „Пощенска кутия за приказки“. Вярва, че споделянето е всичко и че най-голямата сила на хората са думите. Надява се Loveguide да вдъхнови повече хора да бъдат открити и честни по темите за любовта, отношенията, връзките и секса.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *